Groene Jeroen 2: Giftige minimonsters

Geplaatst op door Jeroen Verhoeff

Hier komt uw groene verslaggever wel heel vervaarlijk dicht bij zo’n giftige krachtpatser. Don’t try this at home!

Zoals beloofd ga ik nog even door over die ongelofelijke spitsmuizen.

Spitsmuizen komen overal voor, maar toch zie je ze niet snel. Dat is natuurlijk omdat ze zo piepklein zijn, maar ook omdat ze zo schuw zijn dat ze bijna nooit uit de begroeiing tevoorschijn komen. Ze zien elkaar ook niet zo snel, want ze zijn behoorlijk kippig. Voedsel vinden ze vooral op de tast met hun lange snorharen en waarschijnlijk ook door naar de echo’s van hun gepiep te luisteren, een beetje zoals vleermuizen dat ook doen. Die piepjes zijn schril en hoog en die hoor je vooral daar waar het nog een beetje groen en rommelig mag zijn. Tenminste; oudere mensen kunnen zulke hoge tonen niet horen. (Zelf hoor ik ze al een tijdje niet meer, dus ik denk dat de spitsmuizen uit Vlaardingen verdwenen zijn).

Spitsmuizen zijn ook nog eens giftig. Gebeten prooi kan dagenlang verlamd en dus vers bewaard blijven. Eén spitsmuis heeft genoeg gif in zich om tweehonderd muizen te doden. Een beet kan bij de mens ook flink pijnlijk zijn, maar dat gebeurt zelden.

Voor een winterslaap zijn ze te hyper en te klein. Maar hun weefsels en organen krimpen in de herfst waardoor ze in de winter achttien procent lichter zijn dan ’s zomers. Dat bespaart flink wat energie. (Dat lijkt mij ook wel wat, maar dan andersom: ik krimp dan liever naar de zomer toe). Toch blijft het mij een raadsel hoe ze de winter overleven, want hoe vangen ze in hemelsnaam genoeg voedsel als de grond bevroren of met sneeuw bedekt is?

Wat ook zo verrukkelijk leuk is, is wanneer de jongen wat groter zijn. Dan bijt er ééntje zich zachtjes vast aan de bovenkant van mama’s staart en de rest doet vervolgens hetzelfde met een broertje of zusje. Ik heb zelf één keer mogen zien hoe zo’n ‘spitsmuizen-treintje’ vervolgens als een slang de omgeving af speurt op zoek naar prooi.

Wat een geweldige beestjes zijn het toch! Huisspitsmuizen heb ik de afgelopen jaren regelmatig prachtig kunnen filmen. Het is geweldig om die mini tijgertjes op ooghoogte te zien jagen!