Groene Jeroen 4: Rundreiger

Geplaatst op door Jeroen Verhoeff

Op mijn mobiel ontving ik een foto met daarbij de vraag: ‘Pap; is dit een koereiger?’ ‘Jazeker zoon, bedankt voor de tip!’

Ik sprong op de fiets en gelukkig was het spierwitte ding makkelijk te vinden. De naam koereiger is goed gekozen want koereigers lopen bijna altijd bij koeien, zoals ook deze. Koereigers eten vooral insecten en soms een kikker of muis. Dat soort prooien hebben allemaal de nare eigenschap om zich niet te bewegen of zich te verstoppen als er gevaar nadert. Maar die prooi heeft ook de voor de koereiger prettige reflex om te vluchten als er een koe of paard of iets anders indrukwekkend groots aankomt. Het is dan slimmer te vluchten dan platgetrapt te worden nietwaar. Koereigers weten dat het meelopen met die grote, langzaam grazende dieren veel meer prooi oplevert dan wanneer ze alleen zouden jagen. Ooit deden ze dat alleen in de subtropen en tropen. Het is daar een prachtig gezicht om hele groepen koereigers rond olifanten te zien jagen of ze op de rug van kafferbuffels te zien meerijden.

Nu lopen er al een tijdje koereigers rond Vlaardingen, soms zelfs tot negen bij elkaar. Dat is enigszins bijzonder, want ze kwamen hier vroeger nooit voor. Doordat wij overal koeien rondstrooiden konden koereigers zich veel wijder verspreiden. Honderd jaar geleden vlogen ze zelfs de oceaan over en veroverden ze snel beide Amerika’s. Op een dorpsplein in het Marokkaanse Atlasgebergte zag ik eens een flinke nestkolonie koereigers in de bomen zitten. Toen ik er voorzichtig (!) onderdoor liep vond ik een aantal uit het nest gevallen jongen. Met hun kale, dunne, lange nekken, hun punkhaar en hun verwilderde blik zagen ze er uit als achtergelaten aliens on acid. Wonderlijk hoe dat verandert als daar een strak wit pak overeen groeit. Veren maken de koereiger!

Deze prachtige, volwassen, Vlaardingse rundreiger liep komisch met grote stappen door het natte gras in een lekker novemberzonnetje. Hij snaaide vooral heel handig nonstop vliegen uit het gras, maar ook vanaf het lijf van de koe. Nu gaan die prachtige koereigertjes waarschijnlijk ook Nederland koloniseren. Koeien en warmte genoeg tegenwoordig.