‘De Vossenstraatvos’

'De Vossenstraatvos', schilderij Jeroen Verhoeff

Een vos heeft tijdens een overstroming zijn heil op een drijvende wilgenstam gezocht. In de stilte na de storm wacht hij tot het water weer gezakt is.

Dit is een wat ongebruikelijk schilderij voor mij, maar ik moest me dan ook aan een specifieke opdracht van de klant houden. Het hangt om de hoek van mijn atelier.

‘De Vossenstraatvos’

Vos (vulpes vulpes)

  • origineel: 150 x 80 cm – acryl op paneel – opdracht

 

Detail…

Dit schilderij is afgebeeld op een paneel in de Vossenstraat in Vlaardingen.

Tekst bij paneel:

“Oorspronkelijk heette deze straat de Kruyckesteeg, naar de familie Kruyck die in dit pand woonde. Later woonde hier magistraat Gerrit Adriaenszoon de Vos (ca. 1605-1679), en zo kreeg dit straatje gaandeweg de naam Vossenstraat. Weer later zat hier een haringkuiperij. Het zout van toen ‘duwt’ nog steeds de verf van de muur. De kunstenaar Jeroen Verhoeff, zelf hier wonend om de hoek, stelde een kunstpaneel voor om het verfgebladder te verhullen.

In de Vossenstraat was ooit een ‘vloedsteen’ ingemetseld (thans in de collectie van het Museum Vlaardingen). Op deze steen staan twee overstromingen, die van 1682 (circa 2,33 m + NAP) en die van 1775 ( circa 2,50 m + NAP).

Een vos heeft tijdens een overstroming zijn heil op een drijvende wilgenstam gezocht. In de stilte na de storm wacht hij tot het water weer gezakt is. De waterlijn van de afbeelding is op dezelfde hoogte als de waterhoogte van de vloed uit 1775. Eind vorige eeuw keerde de vos terug naar Vlaardingen, waar hij nu zelfs soms tot midden in de stad wordt gezien”.

Het kunstwerk is ook onderdeel van ‘Escape Museum’ van Museum Vlaardingen; een zoektocht spel door de stad.

 

Webdevelopment by Lucas van Dongen / Departamento B