OVER JEROEN

  • Dierengek ………………………………………………………………………………………………………………………….. Al vanaf kleuterleeftijd ben ik gek van dieren. Net als elke ander kind probeerde ik zoveel mogelijk huisdieren te verzamelen. Maar al gauw stapte ik van dat geijkte pad af en ging ik op zoek naar de wildere soorten dieren, omdat ik die minder saai en veel mooier vond. Het nabootsen van wilde natuur in aquaria en terraria bleek eigenlijk ook nooit zo puur en mooi als het in de werkelijkheid was, dus stopte ik daar mee en ging ik naar buiten om die wilde natuur op te zoeken. Nu woon ik al bijna mijn hele leven in Vlaardingen, een stad gelegen in de meest geïndustrialiseerde hoek van het meest ‘gerepte’ land ter wereld, dus die door mij zo gewenste wilde natuur kon ik nauwelijks vinden. Het was vooral op vakantie dat ik mijn hart enigszins kon ophalen. Aangezien ik tekentalent had probeerde ik thuis de door mij gewenste schoonheid van de natuur met potlood en penseel vast te leggen.
  • .
  • Eigenwijs …………………………………………………………………………………………………………………………………………Hierin bleek ook al gauw weer mijn eigenwijsheid, want het gebruikelijke natekenen van foto’s verveelde mij al snel. Ik wilde liever zelf iets nieuws creëren dat mijn geïdealiseerde, wilde natuur zo dicht mogelijk benaderde. Met behulp van verschillende, mezelf aangeleerde technieken krijg ik dat na decennia lang proberen steeds vaker redelijk voor elkaar. Sindsdien is de passie en het streven naar perfectie alleen maar toegenomen. Voor mij is wilde natuur zo ongelofelijk prachtig dat ik dat graag wil benadrukken door de mooiste natuurgebeurtenissen zo goed mogelijk na te bootsen. Belangrijkste voor mij hierin is dat het om een zo realistisch mogelijke weergave van wilde dieren gaat.
  • Puurheid ……………………………………………………………………………………………………………………………………Door omstandigheden rolde ik later ook de wereld van de natuurfilm in. Ook hier bleek de neiging naar puurheid en de neiging om het anders te willen doen weer sterk. Mijn ideaal is het tonen van prachtige beelden van dieren in het wild, van zo dichtbij mogelijk gefilmd, alsof de cameraman onzichtbaar was, in de meest pure natuur vindbaar. Beelden die ooit gewoon waren, maar nu steeds moeilijker te filmen zijn omdat we nog maar zo weinig ongerepte natuur over hebben.Natuurkunstenaars en natuurfilmmakers hebben vaak de neiging om de natuur zo mooi mogelijk weer te geven. Zo ook ik natuurlijk. Ik worstel hiermee, met het presenteren van natuur of alles prachtig is, want mondiaal gaat het nog steeds steil bergafwaarts met de natuur. Ieder mens afzonderlijk wil onze prachtige planeet graag behouden, maar als massa blijven we de aarde toch steeds meer en meer vernietigen. De oplossingen zijn er, maar of de diersoort mens in staat is om die oplossingen daadwerkelijk te gaan willen gebruiken is de grote vraag. Door te laten zien hoe mooi en belangrijk die natuur is en door serieuze alternatieven te laten zien voor onze geld-gedreven maatschappij, hoop ik daar toch een ietsje aan bij te kunnen dragen.
 • Inroduktiefilmpje Jeroen Verhoeff
 • Klik op de driehoek voor een impressie van het werk van Jeroen Verhoeff.
 • .
 • .
 • Zie hier meer over zijn manier van schilderen.
  • ...
  • .Jeroen heeft zijn atelier in Vlaardingen.
    • .
Webdevelopment by Lucas van Dongen / Departamento B