- .
- Rivierkreeften
- .
- In Nederland kwam ooit één soort rivierkreeft voor. Die is op één geïsoleerde vijver na totaal verdwenen. Wel hebben we nu meer dan zeven soort kreeften uit het buitenland.
Drie soorten daarvan doen het goed, mogelijk hebben we het al over miljoenen exemplaren.
- .
- Leuke huisdieren
- .
- Mijn broer had ooit marmerkreeftjes mee naar huis genomen uit het schoolaquarium van zijn zoontje. Ze hadden toch genoeg van die makkelijk te houden beestjes. Ik kende de soort niet en na onderzoek bleek dat niemand de soort kende; het dier werd voor het eerst gezien in een aquariumwinkel. Waar hij vandaan komt is een raadsel. De marmerkreeft is extra bijzonder, want hij, of liever zij, kan zich voortplanten zonder vent. Dus ik was doodsbang dat de marmerkreeft zich hier ook invasief zou gaan gedragen. Gelukkig leek het een warmwatersoort, maar toch; de natuur weet zich soms verrassend snel aan te passen.
- .
- Overlandwandelaars
- .
- De rode Amerikaanse rivierkreeft (foto) wandelt over land heen om nieuwe wateren te koloniseren. Zo kan hij allerlei geïsoleerde poelen en vijvertjes bereiken waar de inheemse kikkers en salamanders waarschijnlijk nagenoeg weerloos zullen zijn. Eerder dit jaar kon ik eindelijk iets concreets doen en won ik de tweede prijs in een wedstrijd voor wie de beste exotische rivierkreeftenval uitvond. Maar ook al wordt dit plan goed uitgevoerd dan is het nog de vraag of dit enig serieus effect zal hebben, want het enorme probleem van vele invasieve exoten is dat als ze er eenmaal zijn, je ze vaak nooit meer weg krijgt.
- .
- Megamonstermamma’s
- .
- Nu blijkt dat de marmerkreeft zich explosief vermeerdert en verbreid in een aantal vennen bij Nijmegen. Ook is vastgesteld dat deze soort ook vrolijk over land kan wandelen. Deze invasie zouden we snel kunnen stoppen door de vennen droog te zetten en alle kreeften te vangen en te vernietigen voor ze zich nog verder kunnen verspreiden. Daarnaast zou er een strenger verbod op verhandelen moeten komen en eigenlijk ook een algemene dodingsplicht. Misschien kunnen we deze soort dan nog stoppen. Heel misschien. In Madagascar is het namelijk al een enorme ecologische ramp en ze zijn nu ook al aanwezig in Japan, Kroatië, Hongarije, Oekraïne en Tsjechië.
- .
- Natuurrampen
- .
- Al zo’n vijftien jaar bericht ik over het grote gevaar van invasieve exoten. De jacht, overbevissing, kaalkap en milieuvervuiling zijn allemaal verschrikkelijk geweest, maar in veel gevallen zijn deze rampen nog enigszins of zelfs verrassend omkeerbaar. Invasieve exoten lijken voor veel mensen onschuldig, maar nogmaals: het enorme probleem van vele invasieve exoten is dat als ze er eenmaal zijn, je ze vaak nooit meer weg krijgt. Zeer langzaam beseffen steeds meer mensen dit gelukkig ook, maar we zullen in vele gevallen te laat zijn. Er is lange langetermijnvisie nodig om dit soort potentiële problemen tijdig aan te pakken en daar zijn we nu eenmaal niet erg goed in.
- .
- kk
kk