Het beste Europese natuurnieuws ooit?

Geplaatst op door Jeroen Verhoeff

Mijn dromen lijken uit te gaan komen. Na duizenden jaren van natuurvernietiging lijkt er iets groots te gaan gebeuren met de Europese natuur.

Een aantal mensen zag dat er in de nabije toekomst nog veel meer landbouwgronden in Europa verlaten gaan worden. Miljoenen en miljoenen hectares grondoppervlak. De traditionele manier om de hierop terug kerende natuur te gaan beheren zal echter geen optie zijn. Daar is simpelweg geen geld voor. Gewoon niets doen en het allemaal overlaten aan de natuur lijkt in eerste instantie het verstandigste. Maar de overgebleven restjes natuur blijken in de praktijk niet voldoende om oeroude ecosystemen terug te laten keren: allerlei belangrijke elementen zijn namelijk simpelweg verdwenen. Overal in Europa groeien deze verlaten akkers verrassend snel dicht. Zelfs op plekken waarvan iedereen overtuigd was dat er nooit een boom groeide groeit het razendsnel dicht met bos. Behalve op die plekken waar runderen en paarden in de steek waren gelaten. Hier ontstaan nu paradijselijke halfopen landschappen die barsten van ongekende aantallen dieren en planten.

Rewilding Europe heet het nieuwe initiatief van stichting ARK, WNF Nederland en Wild Wonders of Europe. Op deze vrijkomende landbouwgronden wil men op grote schaal zelf-verzorgende natuur laten ontstaan. Waar wolven weer wisenten mogen jagen, waar beren zalmen uit de rivier mogen scheppen en waar de belangrijke, maar nu lege plek van de uitgestorven oeros en oerpaard ingenomen mag worden door er op lijkende soorten als koniks en oude runderrassen.

Als dit gaat lukken krijgt echte natuur eindelijk weer eens een eerlijke kans. Ik kan er letterlijk om huilen van geluk, zo bijzonder is dit.

En ik blijf het prachtig vinden dat dit soort plannen voornamelijk in Nederland uitgebroed worden en grotendeels geïnspireerd zijn op de ontwikkelingen in de vaak zo verguisde Oostvaardersplassen: een natuurexperiment in een droog gemalen polder in een afgedamde zeearm in het meest gecultiveerde landschap ter wereld: Nederland.

Klik hierop voor de website van Rewildingeurope.com

.