Ontdekt Jeroen Verhoeff nieuwe cobra soort?

Geplaatst op door Jeroen Verhoeff
  • .

  • .
  • In Senegal zag ik ooit zes gifslangen tijdens één reis. De eerste was een joekel van een cobra. Het was 2006, midden in de nacht en in een kale akker. Meer dan twee meter lang, warmbruin van kleur en tamelijk onverstoorbaar gleed hij voor me uit tot hij na een minuut een hol vond om in te schuilen. Bij thuiskomst kwam ik er maar niet achter welke soort cobra het nou precies was. Het was een bruine spugende cobra, zei een kenner, maar die naam kon ik nergens terug vinden, dus dat was hem ook niet. Ik vermoedde dat het misschien wel eens een onontdekte of onbeschreven soort zou kunnen zijn. Via reptielenman Freek Vonk kwam ik uiteindelijk, deze week pas, terecht bij de gifslangen deskundige Wolfgang Wuster. Deze hielp me uit de brand. Het blijkt een Senegal cobra geweest te zijn. De Naja senegalensis. En, hou je vast: die is pas in 2009 voor het eerst als zelfstandige soort beschreven! Had ik even een goed voorgevoel. Als ik toch maar wat meer mijn best had gedaan op school, dan was ik nu zeker en vast een vooraanstaand wetenschapper geweest.
  • .
  • Hier vind u het verslag van de 2006 Senegal en Gambia reis.
  • .
  • .