Groene Jeroen columns 2023

Geplaatst op door Jeroen Verhoeff

Groene Jeroen 30

Groene Jeroen eendjes voeren

Een Vlaardings-Canadese gans met de ‘engelvleugelziekte’ in het Hof. (Foto Jeroen Verhoeff)

‘EEND TWEE DRIE DOOD’

Kom dan gaan we de eendjes voeren! Kijk ze eens enthousiast op ons afkomen! En nou nou, wat schrokken ze alles snel naar binnen zeg. Ze hebben zeker erge honger, dus maar goed dat wij voor ze zorgen dan!

U voelt hem vast al aankomen: de eendjes voeren is in vele opzichten niet zo’n goed idee. Als u nu zegt: ‘Jemig, mag dat tegenwoordig ook al niet!’ en u denkt graag vooral aan uzelf, dan moet u het vooral blijven doen. Maar als u meer in feiten dan in beleving gelooft dan is de volgende informatie wel handig.

Een eend kan prima voor zijn eigen voedsel zorgen. Dat doet hij vaak ‘s nachts en dan gaat hij op zoek naar allerlei plantaardig en dierlijk materiaal. Maar niets menselijk is de meeste dieren vreemd, want je hebt er ook zo eendje die lui in een parkje op voer zitten wachten ook wel lekker makkelijk vindt. Sommigen komen zo het hele jaar het park niet meer uit. Als ze dan zelfs te besodemieterd zijn om met hun jongen op insectenjacht te gaan krijgen die jongen veel te veel onnatuurlijk voedsel binnen zodat ze soms de ‘engelvleugelziekte’ krijgen. Hierbij groeit op jonge leeftijd iets in hun vleugels krom waardoor ze nooit meer zullen kunnen vliegen en er soms uit gaan zien als mislukte kerstboomengeltjes. Brood is bovendien ook veel te zout om te voeren en oud of beschimmeld brood dat u niet geschikt vind om te eten is dus ook niet geschikt voor eenden. Een andere reden om niet te voeren is dat té veel gevoerd voer vaak allerlei andere problemen veroorzaakt, zoals algenbloei, overlast van ratten en poep en vogelziektes als botulisme. In Rotterdam is het sinds vorige zomer officieel verboden om eenden te voeren en kan je na een waarschuwing zelfs een boete van honderd euro krijgen.

Maar is eenden of vogeltjes voeren dan altijd slecht? Nee, als het flinks vriest kan je ze natuurlijk best even helpen om een zware tijd door te komen. Voer ze dan wel als het even kan gezonder voedsel, zoals maïs, graan of vogelvoer.