‘Groene Jeroen’ is terug!

Geplaatst op door Jeroen Verhoeff

Bijna tien jaar geleden schreef ik wekelijks een column over de plaatselijke natuur in de krant ‘Groot Vlaardingen’. Nu doe ik dat weer, maar nu tweewekelijks. Hier is nummer één:

Dode bosspitsmuizen

Bijna elk jaar vind ik wel ergens een dode bosspitsmuis. Meestal zijn ze onbeschadigd en vaak liggen ze midden op het fiets- of wandelpad. Vertel toch eens, oh Groene Jeroen: Hoe zit dat?

Het klinkt raar, maar spitsmuizen zijn geen muizen. Muizen zijn knaagdieren en spitsmuizen behoren tot de orde van de insecteneters, net zoals egels en mollen. Allerlei soorten komen over de hele wereld voor. Maar ze eten niet alleen insecten, ze eten eigenlijk elk dier dat ze te pakken kunnen krijgen, tot soms zelfs muizen en kikkers toe. Spitsmuizen zijn echter piepklein. De Zuid-Europese wimperspitsmuis is zelfs zo klein dat hij door de gangen van dikke regenwormen kan lopen. Een bosspitsmuis zoals deze is zonder staart ongeveer zo lang als uw pink en weegt slechts rond de 10 gram. Volwassen bosmuizen wegen al gauw het dubbele of driedubbele en volwassen bruine kikkers wegen wel meer dan vier keer zo zwaar. In vergelijking zou u of ik dan een gorilla of een ezel aanvallen, met blote handen. Snotjandosie!

Zo klein zijn heeft echter ook nadelen. Hun stofwisseling is zo enorm hoog dat hun energie heel snel op raakt. Ze jagen een uur of drie en slapen dan een uur of drie, steeds weer opnieuw en dag en nacht door. Per etmaal moeten ze zo ongeveer twee keer zoveel eten als ze zelf wegen, dus dat is nogal niet niks. Valt de jacht een paar uur tegen, dan kunnen ze er opeens letterlijk dood bij neer vallen. Misschien is dat wat er hier gebeurd is. Iets waarschijnlijker is het echter dat deze pechmuis werd gegrepen door een roofdier. Buizerds, reigers of wezels grijpen vaak naar prooi die ze in de begroeiing wel zien bewegen, maar amper kunnen zien. Blijkt het dan opeens een spitsmuis te zijn, dan laten ze die vaak meteen weer los, want klieren in hun vacht geeft ze een heel vieze smaak.

Spitsmuizen zijn dus wonderbaarlijk stoere super-mini-roofdieren waar nog veel meer bijzonders over te vertellen is. Deze column is daar echter te kort voor, dus over twee weken leest u er hier weer meer over.