Vergroening versus vergrijzing en krimpen versus groeien

Geplaatst op door Jeroen Verhoeff

Gisteren was ik te gast bij de ‘Groene (en gezonde) Bedrijventerrein Estafette’ van IVN in het sjieke provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag. Het zat vol hoogopgeleide mensen met een groen hart met de neuzen allemaal dezelfde kant op, namelijk: Hoe krijgen we die saaie en versteende industrieterreinen leefbaarder, duurzamer en natuurlijker? Er schijnt ook flink geld beschikbaar te zijn dus de sfeer was meteen al goed.

Toch ben ik geschrokken. Er werd door ondernemers en plannenmakers weer flink gefocust op innovatie, wat bleek uit allerlei groene daken constructies en groene muurconstructies en projecten. Veelal stond het ook vooral vol met exotische tuincentrum-planten die vaak in strakke plantenbakken stonden. Maar een groot deel van de geopperde oplossingen waren  helemaal niet zo duurzaam en natuurlijker-makend. Iedereen, inclusief ikzelf, vinden die groene muren en daken leuk om te zien, maar wat vergeten leek te worden is dat het veel nieuw materiaal en energie kost om allemaal te maken. De gebruikte planten komen ook vooral uit kwekerijen die vaak nog veel gif, energie en mest gebruiken. Als je dezelfde oppervlakte aan begane grond echter vrij simpelweg met inheems groen laat begroeien en materiaal hergebruikt levert dat veel meer natuurwinst, duurzaamheidswinst en waterbesparing en geldbesparing op. Het is misschien wat minder ‘flashy’, maar het is wel veel effectiever.

Ik kom pas net kijken in deze business. Minderen en hergebruiken doet het nog niet zo goed in onze groei-groei-groei-economie, dus zo werkt het blijkbaar niet. Nog niet?

Wij doen in ieder geval ons best….